Så löser vi problemet med Kungens tv-intervjuer

Kungen tappar humöret i en intervju med SVT.
Boxaren Frida Wallberg hamnar i koma efter att ha knockats i en VM-match.
I båda fallen söker vi förklaringar där det är lätt att leta, inte där förklaringar finns.

Boxningsförbundet och kommentatorer söker hitta skäl till att Frida Wallberg fick hjärnblödning i att hon hade en skada som inte rapporterats. Eller för att matchen var för lång. Eller för att matchläkaren kom för sent.
Men anledningen till att Frida Wallberg skadade hjärnan är kraftigt våld mot huvudet. Hon ägnade sig åt en sport som har just det som bärande idé. Den premierar slag där centrifugalkrafter slänger runt hjärnan så att blodkärl brister, signaler till kroppen inte längre når fram och benen viker.
Det är inget konstigt att människan tagit stridskonst till idrottsarenan. I brottningen belönas tanke och teknik med styrka. Spjutet fördes in på friidrottsbanan för att premiera kasttekniken och styrkan, inte för att skada.
I professionell boxning och en del andra kampsporter finns attacker mot kroppens viktigaste organ som plan. För mig är det obegripligt att någon söker sig dit som inte känner sig tvingad till det.

Min statschef har inte fått uppdraget på grund av sina kvaliteter utan för att han föddes i en viss familj som man. Jag tvivlar på att han skulle ha fått det om han sökt det.

Kungen skötte de relevanta frågorna från SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg uruselt men problemet är inte rådgivare eller Fastighetsverket. Även om jag tycker att Carl Gustaf Bernadotte utövar sitt ämbete dåligt, ligger problemet en liten bit bort.
Min statschef har inte fått uppdraget på grund av sina kvaliteter utan för att han föddes i en viss familj som man. Jag tvivlar på att han skulle ha fått det om han sökt det.
På statsbesöket i Sverige i mars 1999 ställde Sydafrika upp med sin statschef, den folkvalde Nelson Mandela. Vi mötte med mitt lands statschef, Carl Gustaf Bernadotte som fått jobbet för…att det inte fanns någon annan.
Vi kan inte ha det så.
Jag tycker att de som uppskattar berättelsen om kungar och prinsessor, de som vill leka leken och trippa stegen ska få göra det. Det går att åstadkomma lidelse kring kungar eller fotbollslag eller matlagning och allt får plats i ett levande samhälle. Jag tror rent av att det skulle vara en bra affärsidé att sälja sagan och ta bra betalt av den som vill ha rojalistisk glans till sin verksamhet. Gör förening eller aktiebolag av verksamheten eller bådadera.
Men blanda inte in det i mitt statsskick.

Så förklaringen till Frida Wallbergs skada är våld mot huvudet. Förklaringen till att statschefen tappar humöret är att vi inte har en kompetent statschef. Jag vill varken förbjuda kungar eller boxning. De som vill ägna sig åt det ska få det.

Mitt hjärta brinner för fotboll. Och barnen. Och god mat och politik och kärlek och musik och en bra runda på golfbanan. I inget av detta kräver jag att andra ska göra som jag eller skadas i huvudet.
Tvärtom har jag en tanke att en president i min framtida demokrati skulle kunna vara en som är ganska mycket av allt detta.
Pia Sundhage, fotbollslandslagets förbundskapten. Vi har inte samma politiska uppfattning men liknande människosyn. Hon är vald till sitt nuvarande uppdrag och jag tror att hon skulle klara kritik bra om landslaget skulle misslyckas i EM i sommar.
Tänk om hon hade mött Nelson Mandela. Vilket möte det hade varit.

17 juni, 2013 – Media, Politik – Taggad med: ,