Digital medieträning. Läs mer här!

Medieträning


Professionell medieträning – så gör vi

Medieträning  – eller mediaträning som det ibland stavas – är övning i att uttrycka sig klart, intressant, kortfattat och ärligt. Vi börjar dagen med en presentation om svarsteknik, kommunikationsstrategier och krishantering. Den kan ses eller följas digitalt även av de som inte ska kameratränas.

Föreläsningen går i högt tempo, full av filmer med både misslyckade och genialiska intervjuer – som tjänstepersonen på Trafikverket som ärligt svarar på programledarens frågor om stulna fartkameror och lägger till en mening om hur viktiga de är för trafiksäkerheten. Eller det dräpande svaret Rebecca & Fiona levererar när intervjun inte handlar om deras musik utan om deras kända pappor. Och hur ett bra budskap på en presskonferens avlider för att talaren schabblar. 

Pelle Thörnberg har varit tv-reporter i över 30 år. Han vet vad som fungerar i intervjuer – och vad journalister klipper bort.

Så går medieträningen till

Vi spelar inte bara upp filmerna, utan vi talar även om svarsteknikens grunder och hur ett skröpligt budskap kan fås att glimra och bli citerat. Vi visar hur god kriskommunikation kan informera, lugna eller varna, rent av öka förtroendet för dig och din organisation.

Föreläsningen rustar deltagarna för den praktiska träningen inför kamera. Vi har läst på om beställaren och om deltagarna. Här finns inga standardämnen som ska passa alla, vi vet vilka frågor som är relevanta för din organisation och ger medial muskelträning. Det blir ofta två intervjuer per deltagare med tydlig inspelad återkoppling från oss. 

Vi är journalister från början. Det betyder att vi frågar som reportrar och frågar om när vi inte får svar. Vi intervjuar kritiskt, med följdfrågor, med avbrytande frågor och upprepningar – när den som tränas är van och behöver journalistiskt motstånd. Är du oerfaren i mediesammanhang har vi ett lugnare tonläge och ger tips om hur vi hanterar osäkerhet. Vi tar också in synpunkter från de som känner dig och dina arbetsuppgifter bäst – dina kollegor. 

Filmerna med dina intervjuer och vår återkoppling får du inom ett par dagar!

Bli inte bortklippt. Intervjuträningen hjälper dig att nå ut i mediefloden med ditt budskap. Dessutom är det kul.

Så här går det till:

YouTube video

Kursledning

Maria Gabriella Lücke

Maria Gabriella är assisterande kursledare, researcher och fotograf. Har tidigare arbetat som journalist vid bland annat Sveriges Radio och som pressekreterare och kommunikatör vid Jämställdhets-ombudsmannen och Diskriminerings-ombudsmannen.

Pelle Thörnberg

Pelle är kursledare och intervjuare. Har varit journalist i över 40 år, varav 33 med tv-nyheter. I 25 år han medietränat stora och små företag, politiker på nationell och lokal nivå, partiledare, förbund, regioner samt tjänstemän och förtroendevalda i 35 svenska kommuner. Över 4 800 människor har fått individuell intervjuträning.