Digital medieträning. Läs mer här!

En speakertext med pekpinnar

9 januari 2012, SVT:s Rapport.
Här har vi ett inslag i en serie om giriga företag som tillverkar bröstimplantat som spricker och orsakar värk och sorg för de drabbade kvinnorna. För att vi inte ska behöva tveka om vad vi ska tycka skriver reportern sina värderingar på våra näsor.

Vinkeln är att Läkemedelsverket inte fått in en enda biverkningsrapport, trots att lagen så föreskriver. Reportern börjar med att tala om för oss att det är ”märkligt”. Klinikerna har ”struntat” i att rapportera vilket är en ledande beskrivning. Intervjuerna med Läkemedelsverket och Socialstyrelsen är fullt tillräckliga som beskrivningar av problemet men för säkerhets skull börjar reportern stand-upen i klipprummet med ”inte nog med det! De här klinikerna borde ha kontaktat de här kvinnorna redan för två år sedan när de här implantaten förbjöds men det har de också struntat i.” ”och så säger klinikerna att det är normalt vilket det givetvis inte är.”
En grundregel i nyhetsinslag är att speakertexten bär fakta, intervjuerna kommentarerna. Låt oss konstatera att på den punkten är det lite rörigt.

Direktlänk: http://svtplay.se/v/2671095/rapport/larmade_inte_om_biverkningar_av_implantat