Digital medieträning. Läs mer här!

Det första idrottsredskapet lanserat av äldre

Jag går stolt men blir behandlad som om det är lite synd om mig. Ett överseende leende som säger: ”det är bra att du kämpar på…” Och underförstått ”…du kanske inte kan annat..?”.

Det handlar inte om ålder eller förstånd, även om jag har gott om åtminstone det ena. Det är mina gångstavar. Men kanske är överseendet samma uttryck som möter gamla, invandrare, avvikare eller nybörjare?

Jag vet inte hur det blev så här men stavar verkar representera det töntiga. Det är också det enda idrottsredskap jag kan minnas som etablerats av äldre. Jag undrar om det ena hänger samman med det andra?

Under mitt snart 60-åriga liv har jag varit med om att en hel del nya idrottsredskap introducerats; in-lines, skateboard, frisbee, BMX, innebandyklubban och jag tänker inte ens blanda in nya motorsportfordon eller tv-spel. Gemensamt för dem är ändå att de lanserats av yngre. De har fått en aura av coolness och så småningom vuxit in i ett aktiv liv. De har genererat avancerade tävlingar på internationell nivå och nått respekt, även av mig.

Stavgång är ett utmärkt komplement för den som vandrar för hälsans skull. De ökar förbränningen, tränar hjärtat och belastar muskler som alltför länge vilat. Jag tyckte också förut att stavarna var käcka och…kanske lite töntiga. Det var som skidor utan skidor, såg ut som träning utan puls.

Vändpunkten var när jag såg en ung kvinna i full träningsdräkt, pannband, bra skor och tuff blick gå med fjädrande stavar över Medborgarplatsen. Hon var mycket cool.

Jag prövade i våras och fann inte bara att det var jobbigare utan dessutom rätt kul. Med fjädring på fyra kilo blev det tyngre och sedan jag bytt till sexkilos-stavar, mycket krävande. Jag är lite starkare och lättare nu, har något mindre ont i ryggen och kan inte tänka mig att träna utan dem.

Det ger mig också en insikt om att inte döma ett uttryck eller en ståndpunkt efter varifrån den härstammar. En klok synpunkt, ett bättre sätt att leva kan inspireras av gamla eller barn eller urmakare eller ungrare. Möjligen inte av sverigedemokrater…

Att pröva gamla idéer mot ny inspiration är spänstigt.

Det tränar tankar som inte tränats på länge och gör bäraren lite lättare och lite starkare.