Bli Rolodexare – det tjänar du på.

I journalistvärlden kallar vi dem Rolodexare; experter på ditten och datten eller tyckare i alla väderstreck som vi gärna ringer för att få en kommentar.

Det är bra för dig att vara Rolodexare.

Varför är det ofta Göran Greider som citeras med vänsterståndpunkter? Varför intervjuas Peter Jonsson om säkerhetsfrågor i Gomorron i SVT? Hur kan Jenny Madestam få så mycket spaltutrymme? Finns det andra PR-konsulter än Paul Ronge, andra advokater än Silbersky? Är Elaine Eksvärd bäst i Sverige på härskartekniker? Rings Stig-Björn Ljunggren in när Ulf Bjereld inte hinner prata om socialdemokraterna – eller är det tvärtom?

Rolodex var ett kortregister för kontorsbruk från 50-talet. På redaktionerna bläddrade vi bland bögar och bönder som gav bra ”pratminus” (intervjucitat i tidningsartiklar). De behövde inte ens vara inblandade i den aktuella skandalen, det räckte med att de tyckte något kort och bra.
En Rolodexare tycker alltid just så; kort och bra. Hon har alltid en åsikt färdig, hon säger inte ”å ena sidan, å andra sidan…” Hon får ur sig sina one-liners på stubben.

En Rolodexare tycker alltid just så; kort och bra.

Jag hade en gång en säkerhetsexpert som hade med sig en hammare in i studion. Han skulle berätta om att han alltid reste med en hammare för att kunna slå sönder ett fönster och ta sig ut vid brand eller översvämning. Vi hade tre minuter på oss. Jag ville snabbt få honom att tala om och visa hammaren men han envisades med att dra bakgrunder och glömde tiden – och så var tre minuter borta. Han avfördes ur Rolodexen.

Det är bra för dig att vara Rolodexare. Din åsikt kan slå an tonen i en diskussion, du blir huvudförslaget andra ska förhålla sig till. Din organisation vinner röster eller tjänar pengar på att du är med. Du blir känd och googlad.

Din åsikt kan slå an tonen i en diskussion, du blir huvudförslaget andra ska förhålla sig till. Din organisation vinner röster eller tjänar pengar på att du är med. Du blir känd och googlad.

Den trevlige advokaten i Karlskrona där jag började som journalist blev ofta citerad i juridiska frågor, den lokala däckhandlaren som gav kul goda råd blev uppringd varje vinter. Och när en läsare sedermera behövde juridik eller vinterdäck låg våra Rolodexare längst fram i associationen. Tjänade de lokala Rolodexarna pengar på det? Absolut.
Stig Malm, LO:s ordförande i början av 90-talet och en legendarisk Rolodexare, sa ”finansvalpar” om de unga på börsen som han menade bollade med landets ekonomi. Han blev kallad till varenda soffa och fick uttala sig om ditten finansvalpar och datten vin i snabbköp. LO:s åsikt fanns alltid i debatten, vad den än gällde.
Hur blir du Rolodexare? Det kan börja med en debattartikel i ett aktuellt ämne med en tydlig, väl formulerad ståndpunkt. Uttryck den i metaforer, ge vittnesmål, väj inte för det kontroversiella. Du kan också passa på när du blir uppringd för en intervju. Stå för något tydligt, redan i telefonen och visa att du kommer att leverera.

Det kan börja med en debattartikel i ett aktuellt ämne med en tydlig, väl formulerad ståndpunkt.

I intervjun – ge ”pratminus” som sammanfattar din ståndpunkt och är behaglig att lyssna på. I studion – kom till saken, var lite spännande och använd de andra medverkandes förnamn så blir det bra stämning och du blir inringd också nästa gång. Gör dig tillgänglig, gnäll inte om pengar eller tidsbrist.
Att vara Rolodexare förlänger inte ditt liv – men det gör det lite roligare.

6 maj, 2013 – Media